Zoeken
Zoenen en vrijen

Wat is zoenen en vrijen?

Misschien heb je wel eens wat gehoord over tongzoenen en seks en veilig vrijen. Maar weet je ook hoe het precies zit?

Tongzoenen

Tongzoenen is zoenen met je tong. Misschien lijkt jou dat leuk of juist niet. Dan moet je het vooral nog niet doen. Tongzoenen is leuk als je er allebei klaar voor bent en het allebei heel graag wilt.

zoenend meisje en jongen

Hoe moet het?

Je houdt je hoofd een beetje schuin, zodat jullie neuzen niet tegen elkaar aankomen. Je geeft elkaar een zoen op de mond en doen dan allebei je mond een klein beetje open en zoekt met je tong de tong van de ander op. De één vindt het dan fijn om met de lippen vooral te zoenen en een klein beetje tong daarbij te gebruiken en de ander vindt het fijn om de tong in de mond van de ander te laten gaan. Ondertussen adem je door je neus. Hoe ver je je mond open doet, of je vooral met je lippen of juist met veel tong zoent, dat is voor iedereen anders. Samen kom je er wel achter wat jullie het fijnst vinden.

Wil je meer weten over zoenen, bekijk dan deze fotostrip of de Dokter Corrie aflevering ‘Zoenen‘.

Tips voor een goede tongzoen

 • Denk niet na over of je het goed doet of niet. Doe gewoon wat fijn voelt en check of de ander het ook fijn vindt.
 • Als je je ogen dichthoudt kun je je beter concentreren op het zoenen en kan het fijner voelen.
 • Hou elkaar vast tijdens het zoenen. Je kunt je handen om iemands middel doen of om zijn of haar nek.
 • Doe rustig aan. Je hoeft de ander niet aan te vallen met je tong. Laat de ander af en toe ademhalen.

Je kunt ook de Podcasts van een meisje, Philip, anoniemLaurian en Floortje over zoenen beluisteren.

Wist je dat?

In sommige gezinnen is het heel normaal om over zoenen en seks te praten en in andere helemaal niet. Als hier bij jou thuis niet over gesproken wordt kun je advies vragen aan vrienden, iemand die je vertrouwt of (anoniem) bellen/chatten met de Kindertelefoon.

Seks voor later

Misschien kun je je het nu nog niet zo goed voorstellen, maar veel volwassen mensen vinden het fijn om te vrijen. Ze hebben seks omdat ze het fijn vinden om op deze manier heel dicht bij iemand te zijn, omdat het ze een fijn gevoel geeft en omdat ze hiermee ook de ander een fijn gevoel kunnen geven.

In de puberteit krijg je door de hormonen ook steeds meer interesse in seks en krijg je daar op een gegeven moment, als je eraan toe bent, ook meer zin in. Je bepaalt zelf wanneer jij voor het eerst seks hebt en met wie. Sommige mensen willen pas seks met iemand hebben als ze getrouwd zijn. Anderen willen alleen seks hebben als ze een relatie met iemand hebben en weer anderen hebben ook seks met iemand zonder dat ze met deze persoon een relatie hebben.

voeten samen

Vrijen, geslachtsgemeenschap, seks

Vaak begin je met zoenen, elkaar vasthouden en strelen. Een stapje verder is bloot tegen elkaar aanliggen en elkaars piemel of vulva aanraken. Dit noemen we allemaal vrijen of seks hebben. Voorbeelden van dingen die je met seks kunt doen zijn:

 • (tong)zoenen
 • strelen
 • vingeren (met de hand de clitoris aanraken of een vinger in de vagina brengen)
 • aftrekken (met de hand over de piemel heen en weer schuiven)
 • beffen (likken van de clitoris en het gebied eromheen)
 • pijpen (likken/zuigen aan de piemel)
 • schuren/scharen (wrijven van het geslachtsdeel tegen het lichaam van de ander)
 • vaginale seks (piemel-in-vagina-seks, ze noemen dit ook wel geslachtsgemeenschap)
 • anale seks (piemel-in-anus-seks, dit is hoe jongens die met jongens vrijen soms seks hebben)

Er is dus heel veel wat je zou kunnen doen als het om vrijen gaat. Maar seks is alleen leuk als jij er aan toe bent en de ander ook. Doe dus nooit iets tegen je wil of die van een ander. Hoe beter je allebei duidelijk maakt wat je wel en niet wilt en waar en hoe je aangeraakt wilt worden, hoe leuker en fijner seks is.

Wist je dat?

Wist je dat de helft van de pubers ouder is dan 15 als ze voor het eerst zoenen? Geslachtsgemeenschap, dus met de piemel in de vagina, heeft de helft van de jongeren na hun 18e. Meestal hebben ze dan al een tijdje verkering met iemand.

Als je voor het eerst gaat vrijen met iemand zul je misschien de eerste tijd alleen maar willen zoenen en strelen. Als je je wat meer op je gemak en vertrouwder bij elkaar voelt zul je misschien onder de kleding of naakt te strelen. Zo kun je steeds een stapje verder gaan, maar dat hoeft niet. Als je al bezig bent met vrijen en op een gegeven moment niet meer wilt dan kun je op elk moment stoppen, ook als je eerst al ja had gezegd of als jullie al zonder kleren tegen elkaar aan liggen. Dat maakt niets uit. Je mag eerst zin hebben en halverwege toch niet verder willen. De ander moet dat dan respecteren en stoppen.

Als je met elkaar vrijt word je daar vaak opgewonden van, het geeft namelijk een lekker gevoel. Als je geslachtsgemeenschap wilt hebben moet je opgewonden zijn. Anders is de piemel niet stijf en lukt het niet. Of is de vagina niet nat en kan het pijnlijk zijn.  Als je vrijt is het dus belangrijk dat je allebei voldoende opgewonden en ontspannen bent. En weet dat vrijen niet altijd perfect en vanzelf gaat, er mag gestunteld en gelachen worden. Dat hoort er ook bij!

Wil je hier meer weten kijk dan naar deze Dokter Corrie aflevering ‘Wat is vrijen?

Wist je dat?

De meeste meiden niet klaar komen van penis-in-vagina seks? Ze komen eerder klaar als (ook) het topje van de clitoris en het gebied eromheen wordt aangeraakt.

Veilige vrijen

Veilig vrijen kan twee dingen betekenen; jezelf beschermen tegen zwanger worden/iemand zwanger maken en jezelf beschermen tegen geslachtsziekten. Alleen een condoom beschermt tegen het doorgeven van een geslachtsziekte. Een condoom is ook een anticonceptiemiddel, dat betekent dat hij ook beschermt tegen zwangerschap. Het zaad kan dan immers niet bij het eitje komen. Het condoom voor mannen is de bekendst, een condoom rol je over je piemel voordat je met de piemel in de vagina of anus gaat. Er is ook een vrouwencondoom, dat is een condoom dat je in de vagina stopt en waar dan de piemel in kan.

Het bekendste anticonceptiemiddel voor vrouwen is de pil. Maar je hebt ook het spiraaltje, de prikpil, de ring en de pleister. Je huisarts kan je hier meer over vertellen. Om geen geslachtsziekte (soa) te krijgen, moet je dus sowieso een condoom gebruiken. Maar het veiligste is een condoom én een ander anticonceptiemiddel.

anticonceptie condoom en de pil

Wil je zien hoe je een condoom moet gebruiken kijk dan naar deze fotostrip of kijk naar de Dokter Corrie aflevering over condooms.

Geslachtsziekten

Een geslachtsziekte is een ‘seksueel overdraagbare aandoening’, afgekort ‘soa’ genoemd. Een geslachtsziekte is een ziekte die je kunt krijgen aan je piemel, vagina of anus als je seks hebt met iemand die die ziekte heeft.

Stories

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere stories over de puberteit

Alle stories

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.