Zoeken
Zijn wie je bent

Wat is LHBTI+?

De meeste jongeren ontdekken in de puberteit op wie ze verliefd worden.

LHBTI+ staat voor Lesbisch, Homo, Bi, Transgender, Intersekse + alle andere vormen van seksuele orientatie. Dit laatste is een moeilijk woord voor op wie je verliefd wordt.

Hoe weet je wat je bent?

De meeste jongeren ontdekken in de puberteit op wie ze vallen. Sommige kinderen weten het al sinds ze heel jong zijn en anderen komen er pas veel later achter en sommigen worden nooit verliefd. Het kan dus heel goed dat je het nu nog niet zo goed weet.

meisje verliefd op meisje

Hoe je erachter komt is bijvoorbeeld dat je merkt dat je meer fantaseert over jongens. Of verliefd wordt op meiden. Of dat je de ene keer kriebels in je buik voelt van een jongen en de andere keer van een meisje.

Als je deze gevoelens hebt, kun je er met je ouders of opvoeders over praten, of met iemand anders die je vertrouwt. Ook helpt het soms om de ervaringen van jongeren te lezen of te zien (in bijvoorbeeld series). Misschien herken je dan wel je eigen gevoelens.

Als meisje kun je verliefd worden op jongens (= heteroseksueel), op meisjes (= lesbisch) of op allebei (= biseksueel). Als jongen kun je verliefd worden op meisjes (= heteroseksueel), op jongens (= homoseksueel) of op allebei (= biseksueel). Het kan ook zijn dat je op iedereen verliefd kan worden (= panseksueel) of dat je je helemaal niet aangetrokken voelt tot iemand (= aseksueel).

twee jongens die kussen

Wat is ‘normaal’?

Hoe je je ook voelt en op wie je verliefd wordt: jij bent wie je bent en dat is helemaal oké. Ieder mens is anders en uniek. Niemand is ‘normaal’, al lijkt dat misschien soms zo. Je kunt ook helemaal niet zelf kiezen op wie je verliefd wordt of hoe je van binnen voelt. Dat hoort bij jou en jij bent goed zoals je bent.

Helaas kunnen sommige mensen raar of stom reageren als je zegt of laat zien dat je homo, lesbisch, bi of een transgender persoon bent. Het kan daarom ook spannend zijn om het te vertellen. Vertel het als je er zelf klaar voor bent. Bedenk van tevoren wat je wilt zeggen. Je kunt het ook eerst aan je ouders of beste vriend(in) vertellen.

Als je het lastig vindt, dan zijn er ook mensen die je kunnen helpen. Bijvoorbeeld de vertrouwenspersoon op school of iemand van de Kindertelefoon. Deze mensen zullen wat jij vertelt nooit doorvertellen zonder dat dat van jou mag.

Wil je meer weten, kijk dan naar de aflevering van Dokter Corrie over homoseksualiteit.

Puistjes bloot

Transgender

Je kunt ook een transgender persoon zijn. Je genderidentiteit (hoe je jezelf voelt: man, vrouw, allebei, ertussenin of geen van beide) heeft niets te maken met op wie je verliefd wordt, maar met hoe jij je van binnen voelt. Als je transgender gevoelens hebt, voel je je anders dan het geslacht waarmee je geboren bent. Je bent bijvoorbeeld geboren met een vulva en borsten maar je voelt je een jongen, of andersom. Het kan ook zo zijn dat je je geen jongen én geen meisje voelt, of juist van allebei een beetje. Dat is allemaal oké en je bent niet de enige. Hoe je je van binnen voelt klopt soms gewoon niet met hoe je lichaam er uitziet. Net als mensen die niet transgender zijn, kunnen transgender personen heteroseksueel, homoseksueel, biseksueel of panseksueel zijn.

Als je zelf deze gevoelens hebt, kan het zijn dat je je hierdoor soms somber, onbegrepen en alleen kunt voelen. Dit is heel begrijpelijk en kan heel lastig zijn. Daarom is het belangrijk om hier met mensen over te praten en begeleiding te zoeken. Weet dat je niet de enige bent met transgender gevoelens. Sommige jongeren met deze gevoelens willen graag in transitie gaan. Dit betekend dat ze bepaalde operaties willen ondergaan, geslachtsverandering of bijvoorbeeld hun borsten willen weghalen of bepaalde vrouwelijk hormonen gaan slikken. Maar dit is voor iedereen anders.

Mocht je hier  zelf vragen hebben dan kun je terecht bij Transvisie

Luister hier naar de podcast van Dokter Corrie waarin Mees een ervaring deelt over het krijgen van borsten.

Intersekse

Het kan ook zijn dat je geboren wordt met mannelijke én vrouwelijke geslachtskenmerken. Iemand is bijvoorbeeld geboren met een vulva maar zonder eierstokken of met een piemel maar ook met een baarmoeder. Dat noem je intersekse. Andere intersekse personen hebben wel de volgroeide geslachtskenmerken van 1 sekse maar een mix van vrouwelijke en mannelijke hormonen, chromosomen of genen. Het hebben van een intersekse lichaam veroorzaakt geen pijn. Het is niet ongezond of iets dat moet genezen. 

 

Stories

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere stories over de puberteit

Alle stories

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.