Zoeken
Over de piemel

Goed om te weten over de piemel

In de puberteit worden je piemel en je ballen groter. Dat gaat heel langzaam. Bij de een begint het groeien vroeg en bij de ander wat later.

Pas als je ongeveer 18 bent, is je piemel uitgegroeid. Bij iedereen ziet de piemel er anders uit.

Piemel uitleg

Piemel: Uit het plasgaatje komt plas. Hier komt ook de sperma met daarin de zaadcellen uit als je klaarkomt. Als je opgewonden bent, vullen de zwellichamen aan de binnenkant van de piemel zich met bloed. De piemel kan dan harder en groter worden en wat meer rechtop gaan staan.
Eikel: De eikel is het topje van de piemel. Dit is ook het gevoeligste stukje van de piemel
Plasbuis: Hier komt de plas doorheen voordat het uit de piemel komt. En ook het sperma komt hier doorheen als je klaarkomt.
Voorhuid: Dit is de huid die over de eikel heen zit. Bij sommigen is de voorhuid weggehaald. Dat noem je ook wel ‘besneden’.
Balzak: Dit is een soort zakje van huid waar de (zaad)ballen in zitten. In de zaadbal worden per dag miljoenen zaadcellen gemaakt. Deze heb je nodig om een baby te kunnen maken, als je dat ooit wilt.

Allemaal verschillend

Piemels zijn er in alle maten, vormen en kleuren. ‘Klein’, ‘groot’, dik, krom of recht en met of zonder voorhuid. Bij iedereen ziet de piemel er dus anders uit. Al die piemels zijn normaal.

Wil je zien hoe verschillend piemels eruit kunnen zien? Speel dan het Dubbelbloot-spel Piemels van Dokter Corrie.

Gekke Piemels illustratie |

Wist je dat?

De lengte van een slappe piemel tussen de 6 en 13 centimeter is? De gemiddelde lengte is 9,16 cm. De meeste piemels in erectie zijn tussen de 10 en de 16 centimeter en gemiddeld 13,12 cm. 

Sommige jongens zijn onzeker over de grootte van hun penis, maar dat is nergens voor nodig. Het is namelijk niet zo dat een grotere piemel ‘beter’ of ‘mooier’ is. Dus maak je geen zorgen, iedereen is anders en smaken verschillen.

Je piemel schoonhouden

Vergeet niet je piemel schoon te houden, door hem te wassen. Anders kan er viezigheid onder de voorhuid gaan zitten. Dat heet ‘smegma’. Het ruikt niet lekker en kan ervoor zorgen dat je ontstekingen krijgt. Trek bij het wassen de voorhuid een beetje terug en spoel je piemel af. Doe dit alleen met (lauwwarm) water, want zeep is niet goed. Een besneden piemel heeft geen voorhuid meer en is daardoor makkelijker schoon te maken. Bekijk hier de fotostrip over het wassen van de piemel.

Wil je meer zien over de piemel kijk dan naar dit filmpje, een aflevering van Gewoon bloot of de Dokter Corrie aflevering Piemels. Ook kun je het Dubbel-bloot spel spelen.

Stories

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere stories over de puberteit

Alle stories

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.