Zoeken
Stories – Story

De piemel

De piemel
#6

In de puberteit worden je piemel en je ballen groter. Dat gaat heel langzaam. Bij de een begint het groeien vroeg en bij de ander wat later. Pas als je ongeveer 18 bent, is je piemel echt uitgegroeid. Dan weet je dus pas hoe je piemel er echt uit gaat zien.

piemel uitleg

Piemel: Uit de piemel/het plasgaatje van een jongen komt de plas, maar hier komt ook zijn zaad uit. Als je opgewonden bent wordt de piemel harder, groter en gaat hij rechtop staan.
Eikel: De eikel is het topje van de piemel. Het is het gevoeligste deel van de piemel en kan een lekker gevoel geven als je het aanraakt.
Plasbuis: Hier komt de plas doorheen voordat het uit de piemel komt. En ook het sperma komt hier doorheen als je klaarkomt.
Voorhuid: Dit is de huid die over de eikel heen zit. Bij sommige jongens is de voorhuid weggehaald. Dat noem je ook wel ‘besneden’.
Balzak: Dit is een soort zakje van huid waar de (zaad)ballen in zitten. In de zaadbal worden per dag miljoenen zaadcellen gemaakt. Deze heb je nodig om een baby te kunnen maken.

Allemaal verschillend

Piemels zijn er in alle maten, vormen en kleuren. Klein, groot, dik, krom of recht en met of zonder voorhuid. Bij iedereen ziet de piemel er dus anders uit. Al die piemels zijn normaal.

Wil je zien hoe verschillend piemels eruit kunnen zien? Speel dan het Dubbelbloot-spel Piemels van Dokter Corrie.

gekke piemels illustratie

Wist je dat?

De lengte van een slappe piemel tussen de 6 en 13 cm is. En als hij stijf is wordt hij tussen de 12 en 21 cm. Een kleinere piemel wordt naar verhouding iets groter dan een grotere piemel als hij stijf wordt.

Je piemel schoonhouden

Vergeet niet je piemel schoon te houden, door hem te wassen met water. Anders kan er viezigheid onder de voorhuid gaan zitten. Dat heet ‘smegma’. Het ruikt niet lekker en kan ervoor zorgen dat je ontstekingen krijgt. Trek bij het wassen de voorhuid een beetje terug en spoel je piemel af. Doe dit alleen met water, want zeep is niet zo goed. Een besneden piemel heeft geen voorhuid meer en is daardoor makkelijker schoon te maken. Bekijk hier de fotostrip over het wassen van de piemel.

Wil je meer zien over de piemel kijk dan naar dit filmpje of de Dokter Corrie aflevering Piemels.

Stories

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere stories over de puberteit

Alle stories

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.