Zoeken
Opgewonden zijn (meisjes)

Wat is opwinding?

Je vulvalippen, de opening van je vulva en je clitoris zijn erg gevoelig. Als je je vulva aanraakt of over je clitoris heen wrijft kan dit een fijn gevoel geven.

Je vulvalippen en de opening van je vulva zijn erg gevoelig. Maar het meest gevoelig is de clitoris. Aan de buitenkant zie je een klein bobbeltje maar aan de binnenkant van je lichaam loopt de clitoris door aan beide kanten van je vagina. Als je je vulva aanraakt of over je clitoris heen wrijft kan dit een heel fijn gevoel geven. Je kunt daar opgewonden van raken.

Ook kun je er opgewonden van raken. Wat je dan voelt, is moeilijk te beschrijven. Je kunt het warmer krijgen, je hart kan sneller gaan kloppen en je kunt sneller gaan ademen. Er gaat ook meer bloed naar je geslachtsdelen. Je clitoris, schaamlippen en vulva worden daardoor groter en nog gevoeliger en je vulva wordt nat.

Als je opgewonden bent, kan je vagina vochtig worden. Soms is dat een klein beetje vocht, soms is dat veel vocht. We noemen dit dan ook ‘nat worden’.

Wist je dat

Als een meisje opgewonden wordt, zwelt de clitoris binnenin haar lichaam op, om haar vagina heen. Eigenlijk net zoals een piemel stijf wordt wanneer een jongen opgewonden wordt. De clitoris vormt dan een soort kussentje. Daardoor voelt het vrijen fijner en ook kan een piemel of een vinger zonder pijn in de vagina glijden. Als een meisje dus voldoende opgewonden en vochtig is voelt het vrijen pas fijn. Onthoud dus voor later: vrijen hoort nooit pijn te doen.

Zelfbevrediging

Je eigen lichaam, vulva en clitoris aanraken om een fijn gevoel te krijgen, noemen we ook wel zelfbevrediging of masturberen. Mensen doen dit door bijvoorbeeld een vinger in de vagina te doen (vingeren) of over de clitoris te wrijven. Door te masturberen, kun je ontdekken wat je wat je wel en niet fijn vindt. En kun je dit later ook bij een ander aangeven. Masturberen is normaal en zeker niet slecht voor je. Maar het kan ook zijn dat daar in jouw cultuur of religie anders over wordt gedacht.

Wil je meer weten? Bekijk dan de aflevering over Zelfbevrediging van Dokter Corrie.

masturberend meisje

Klaarkomen

Als je jezelf aanraakt, kun je doorgaan tot je klaarkomt. Klaarkomen voelt als een soort explosie van fijne tintelingen in je lichaam. Dit wordt ook wel ‘orgasme’ genoemd. Het gevoel van klaarkomen duurt meestal een paar seconden. En daarna voel je je rustig en ontspannen. Sommige meiden kunnen meerdere keren achter elkaar klaarkomen. Als je klaarkomt is je vulva nat en je vulvalippen en clitoris zijn groter. Ook kan bij klaarkomen vocht vrijkomen. Soms is dat een beetje en soms veel vocht.

Wist je dat?

Wist je dat je als meisje ook een natte droom kunt hebben? Dan raak je in je slaap opgewonden en kun je daar dus nat van worden en klaarkomen. Daarom noemen ze het een ‘natte droom’.

Stories

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere stories over de puberteit

Alle stories

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.