Zoeken
Jouw gevoelens

Hoe (anders) voelt de puberteit?

De puberteit is een tijd waarin je je anders kunt voelen en gedragen door alle hormonen. Je wordt bijvoorbeeld sneller verdrietig of boos. Soms snap je zelf niet eens waarom.

Zie ik er ‘normaal’ uit?

Door de veranderingen kun je je soms onzeker voelen. Je vraagt je misschien af of je er wel ‘normaal’ uitziet. Misschien vind je het opeens niet meer fijn om je om te kleden waar anderen bij zijn of heb je meer behoefte aan privacy. Weet dat, of je nou heel knap, dun, dik, groot of klein bent… iedereen voelt zich wel eens onzeker over diens lichaam! Maar eigenlijk is dat nergens voor nodig is,  want alle lichamen zijn namelijk anders, mooi en dus volkomen ‘normaal’!

Bekijk hier de aflevering van Gewoon. Bloot. – Het lichaam. Of de aflevering van Dokter Corrie over Bloot.

Puistjes bloot

Steeds een ander humeur

In de puberteit kun je chagrijnig zijn zonder te weten waarom. Soms voel je je ongelukkig of kwaad en even later ben je weer vrolijk. De hormonen kunnen je gevoel beïnvloeden. Je kunt daar zelf niet altijd iets aan doen. Dit kan vermoeiend zijn, maar het hoort helaas ook bij de puberteit. Ga iets doen waar je rustig of blij van wordt! Bekijk hier een filmpje over de veranderingen in je brein in de puberteit

humeur blij boos

Slapen

Ook hoe je slaapt kan in de puberteit veranderen: ’s avonds val je bijvoorbeeld soms moeilijk in slaap en ’s ochtends kom je je bed veel moeilijker uit.

niet storen slaapkamer

Wil je meer weten over gevoelens in de puberteit, bekijk dan de Dokter Corrie aflevering Puberteit.

Niet met m’n ouders

In de puberteit heb je soms meer zin om alleen of met je vriendinnen en vrienden te zijn. Je krijgt een andere smaak, meer een eigen mening en je bent het niet altijd meer met je ouders eens. Voor ouders en opvoeders is het soms moeilijk om je van een kind te zien veranderen naar een (jong)volwassene. Ze vinden het niet altijd leuk als jij afstand neemt. Of misschien hebben ze moeite met hoe jij je tijd doorbrengt, met wie je omgaat of met hoe laat je uit bed komt. Dit kan leiden tot ruzie. Bekijk hier de fotostrip met tips om ruzie te voorkomen.

ruzie puber met ouders

Tips voor minder ruzie met je ouders

Een ruzie met je ouders oplossen is soms moeilijk omdat je het gevoel kunt hebben dat je ouders je niet begrijpen. Wat kun je dan doen?

  • Hou even afstand als je boos bent. Koel eerst af en praat daarna met je ouders.
  • Maak samen afspraken waar jullie het allebei mee eens zijn. 
  • Leg je ze uit waarom je iets doet of wilt. Zij denken misschien dat je asociaal bent als je de hele dag op je mobiel zit. Maar jij kunt ze uitleggen dat je je mobiel gebruikt om te praten met vrienden. Dat het juist iets heel sociaals is. Zo help je je ouders om jou beter te begrijpen.
  • Zeg het als  je je rot voelt en dat je zelf ook niet altijd weet waarom. Als zij weten hoe je je voelt kunnen ze daar rekening mee houden.

Broers & zussen

Soms kun je in de puberteit ook meer ruzie met je broers of zussen of andere familieleden krijgen. Dat kan heel vervelend en ongezellig zijn. Vaak gaan na een tijdje die ruzies ook weer voorbij. Maar ja, daar heb je nu natuurlijk niks aan. Ook hierbij helpt het om uit te leggen hoe je je voelt. Probeer niet boos te worden. Hoe stom of gemeen ze ook doen. Of koel eerst even af als dat nodig is. Als je rustig bent kun je proberen zo eerlijk mogelijk te zijn. Door bijvoorbeeld te zeggen dat je heel verdrietig wordt van die ruzies. Of dat je het mist om een goede band met elkaar te hebben. Als jij heel aardig bent zal de ander daar ook rustiger en aardiger van worden.

Bedenk ook: net zoals jij soms niet weet waarom je je zo voelt of het ene moment heel boos en dan weer heel verdrietig kan worden… zo voelt jouw broer of zus zich waarschijnlijk ook.

broer plaagt zus

Stories

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere stories over de puberteit

Alle stories

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.