Zoeken
Verliefd zijn

Ik ben verliefd, wat nu?

Als je verliefd bent, dan denk je meestal veel aan diegene en je voelt dan vaak ook een soort kriebels in je buik. ‘Vlinders’ noemen ze dat.

Als je verliefd bent, wil je diegene graag zien en bij die persoon in de buurt zijn. En áls je dan bij die persoon in de buurt bent, dan weet je niet goed hoe je je moet gedragen. Je kunt dan heel raar, onhandig of overdreven gaan doen.

Luister hier naar de podcast van Bob die verteld over zijn eerste verliefdheid.

Knipoog puber

Wil je meer weten bekijk dit filmpje over wat er gebeurt in je lichaam als je verliefd bent of bekijk de aflevering van Dokter Corrie over Verliefdheid.

Verliefd op wie?

Als meisje kun je verliefd worden op jongens, op meisjes of op allebei. En als jongen kun je ook verliefd worden op meisjes, op jongens of op allebei. Je kunt zoals ze dat noemen bijvoorbeeld heteroseksueel, homoseksueel, biseksueel of panseksueel zijn. In het volgende hoofdstuk kun je daar meer over lezen.

Luister hier naar de podcast van Roelant over zijn eerste verkering.

Verliefdheid Lesbisch

Verkering?

Soms wil je gewoon lekker verliefd zijn en hoeft de ander het niet te weten. Dan kun je dat gevoel gewoon voor jezelf houden. Maar het kan ook dat je het juist heel graag wilt zeggen tegen diegene, omdat je hoopt dat die ander ook verliefd is op jou. Of misschien wil je wel verkering. Wat kun je dan doen?

Tip 1:

Laat merken dat je diegene leuk vindt. Je kunt bijvoorbeeld vaker naar diegene kijken, oogcontact maken (dus elkaar in de ogen aankijken) en glimlachen. Als de ander ook vaak naar jou kijkt en terug lacht is dat wel een goed teken. Niet dat iedereen die naar je glimlacht verliefd op je is, maar het kan wel een van de tekenen zijn. Vooral als je elkaar net iets langer aankijkt dan normaal.

Tip 2:

Bedenk wat je leuk aan de ander vindt en zeg dat tegen diegene. De meeste mensen vinden het leuk om complimentjes te krijgen.

Tip 3:

Zeg, als je dat durft tenminste, dat je de ander heel leuk vindt. En als dat wederzijds is, dan kun je misschien wel verkering vragen. Dit kan een beetje eng zijn, want er is altijd een kans dat de ander niet verliefd is op jou. Dat is natuurlijk jammer of verdrietig om te horen, maar dat overkomt iedereen wel eens een keer. Je kiest niet op wie je verliefd wordt. En de ander kan er dus ook niks aan doen als die niet verliefd is op jou.

Luister hier naar de podcasts van Kaj en Floortje waarin zij vertellen over hun eerste verkering,

Wil je meer weten bekijk dan deze fotostrip over Flirten en Verkering vragen of kijk naar de afleveringen van Dokter Corrie over Versieren en Verkering

Wat als je verkering niet meer leuk is?

Soms is je verkering na een tijdje niet meer zo leuk omdat je diegene die meer leuk vindt of jullie het niet meer leuk hebben samen. Hoe maak je het dan uit?
Eigenlijk is daar maar één manier voor: het gewoon eerlijk zeggen. Zeg dat het verliefde gevoel er niet meer is en dat je het uit wilt maken. Maak het altijd zelf uit, laat het niet door iemand anders zeggen. En zeg het het liefst live tegen iemand en niet via de telefoon of online.

verkering uitmaken

Liefdesverdriet

Is je verkering uit maar ben jij nog verliefd? Of ben jij verliefd, maar die ander niet op jou? Dan kun je liefdesverdriet hebben. Dat kan heel verdrietig zijn en pijn doen. Soms duurt liefdesverdriet kort en een andere keer heel lang. Iedereen krijgt er wel eens me te maken. Doe dingen waar je blij van wordt, als afleiding. En bedenk ook, diegene paste waarschijnlijk niet goed bij je dus het is maar beter dat het uit is. Plus je wilt ook niet met iemand verkering hebben die dat niet (meer) met jou wil. Je denkt misschien dat je nooit meer iemand zo leuk zal vinden. Maar liefdesverdriet gaat écht over.

Luister hier naar de podcasts met liefdesverdriet ervaringen van Febe, Ceasar en Etienne

Stories

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere stories over de puberteit

Alle stories

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.