Gerelateerd
Bekijk ook onze andere stories over de puberteit
Verliefd zijn
#8
Als je verliefd bent, dan denk je veel aan diegene en je voelt dan vaak ook een soort kriebels in je buik. ‘Vlinders’ noemen ze dat. Je wilt diegene graag zien en bij hem of haar in de buurt zijn. En als je dan bij hem of haar in de buurt bent dan weet je niet goed hoe je je moet gedragen. Je kunt dan heel raar, onhandig of overdreven gaan doen.
Luister hier naar de podcast van Bob die verteld over zijn eerste verliefdheid.
Wil je meer weten bekijk dit filmpje over wat er gebeurt in je lichaam als je verliefd bent of bekijk de aflevering van Dokter Corrie over Verliefdheid.
Als meisje kun je verliefd worden op jongens, op meisjes of op allebei. En als jongen kun je ook verliefd worden op meisjes, op jongens of op allebei. Je kunt zoals ze dat noemen heteroseksueel, homoseksueel of biseksueel zijn. In het volgende hoofdstuk kun je daar meer over lezen.
Luister hier naar de podcast van Roelant over zijn eerste verkering.
Soms wil je gewoon lekker verliefd zijn en hoeft de ander het niet te weten. Dan kun je dat gevoel gewoon voor jezelf houden. Maar het kan ook dat je het juist heel graag wilt zeggen tegen diegene, omdat je hoopt dat die ander ook verliefd is op jou. Misschien wil je wel verkering. Wat kun je dan doen?
Laat merken dat je diegene leuk vindt. Je kunt bijvoorbeeld vaker naar haar of hem kijken, oogcontact maken (dus elkaar in de ogen aankijken) en glimlachen. Als de ander ook vaak naar jou kijkt en terug lacht is dat wel een goed teken. Niet dat iedereen die naar je glimlacht verliefd op je is, maar het kan wel een van de tekenen zijn. Vooral als je elkaar net iets langer aankijkt dan normaal.
Bedenk wat je leuk aan de ander vindt en zeg dat tegen hem of haar. Iedereen vindt het leuk om complimentjes te krijgen.
Zeg, als je dat durft tenminste, dat je haar of hem heel leuk vindt. En als dat wederzijds is, dan kun je misschien wel verkering vragen. Dit kan een beetje eng zijn, want er is altijd een kans dat de ander niet verliefd is op jou. Dat is natuurlijk jammer of verdrietig om te horen, maar dat overkomt iedereen wel eens een keer. Hoe leuk, lief, knap of slim je ook bent. Je kiest niet op wie je verliefd wordt. En de ander kan er dus ook niks aan doen als zij of hij niet verliefd is op jou.
Luister hier naar de podcasts van Kaj en Floortje waarin zij vertellen over hun eerste verkering,
Wil je meer weten bekijk dan deze fotostrip over Flirten en Verkering vragen of kijk naar de afleveringen van Dokter Corrie over Versieren en Verkering
Soms is je verkering na een tijdje niet meer zo leuk of ben je niet meer echt verliefd. Hoe maak je het dan uit?
Eigenlijk is daar maar één manier voor: het gewoon eerlijk zeggen. Zeg dat het verliefde gevoel er niet meer is en dat je het uit wilt maken. Maak het altijd zelf uit, laat het niet door iemand anders zeggen.
Is je verkering uit maar ben jij nog verliefd? Of ben jij verliefd, maar die ander niet op jou? Dan kun je liefdesverdriet hebben. Dat kan heel verdrietig zijn en pijn doen. Soms duurt liefdesverdriet kort en een andere keer heel lang. Iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Doe dingen waar je blij van wordt, als afleiding. Je denkt misschien dat je nooit meer iemand zo leuk zal vinden. Maar liefdesverdriet gaat écht over.
Luister hier naar de podcasts met liefdesverdriet ervaringen van Febe, Ceasar en Etienne
Bekijk ook onze andere stories over de puberteit
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.