Zoeken
Over de vulva en vagina

Goed om te weten over de vulva

Vulva is de naam voor alles wat je aan de buitenkant van het vrouwelijk geslachtsdeel kunt zien: de vulvalippen, de clitoris, het plasgaatje en de opening van de vagina.

Veel mensen zeggen ‘vagina’ tegen de vulva. Eigenlijk klopt dat niet. De vagina is de opening die naar je baarmoeder leidt. Kijk maar op het plaatje hieronder.

vagina liggend

Clitoris: De clitoris is een zwellichaam waarvan je alleen het gevoelige topje (de eikel) aan de buitenkant kunt zien, de rest zit aan de binnenkant. Als je de clitoris aanraakt kan dat een fijn gevoel geven. Als je opgewonden bent vullen de zwellichamen aan de binnenkant zich met bloed en wordt de clitoris ‘stijf’. Eigenlijk werkt de clitoris hetzelfde als een piemel die bij opwinding stijf wordt.
Plasgaatje: De naam zegt het al, dit is het gaatje waar de plas uitkomt.
Vagina: is een opening die uitkomt bij de baarmoeder. Hier komt het menstruatiebloed uit als je menstrueert. Als je opgewonden bent wordt je vagina vochtig en wijder. Je kunt dan plezierig seks hebben met jezelf of iemand anders door vinger(s), piemel of iets anders je vagina binnen te laten gaan.  Als je na een zwangerschap gaat bevallen komt de baby uit de vagina naar buiten.
Buitenste vulvalippen: De buitenste vulvalippen liggen om de binnenste vulvalippen heen en beschermen het binnenste deel van vulva en vagina
Binnenste vulvalippen: De binnenste vulvalippen zitten tussen de buitenste vulvalippen in. Aan de onderkant van de binnenste vulvalippen vind je de opening van de vagina. Aan de bovenkant komen ze samen en bedekken ze het topje van de clitoris. Vaak zijn de binnenste vulvalippen groter dan de buitenste. Dit is volkomen normaal, mooi en gezond. Schaam je niet voor je schaamlippen, noem ze vulvalippen!
Anus: Hier komt poep (netjes gezegd ook wel ‘ontlasting’) uit. Met je anus kun je ook anale seks hebben, dit kan met vingers, een piemel, of dildo. Niet iedereen vind dit fijn/lekker.
Venusheuvel: Het driehoekige gebied tussen je buik en je schaamlippen noem je de venusheuvel.

Vulvalippen

In de puberteit worden je vulvalippen wat dikker en groter en soms iets donkerder.De binnenste vulvalippen worden meestal groter dan de buitenste. Ook kan de ene vulvalip wat groter worden dan de ander. Dikke, dunne, grote, kleine, scheve en rechte schaamlippen: bij iedereen zien de vulvalippen er anders uit.

Allemaal verschillend

Vulva’s zijn er in alle maten, vormen en kleuren. Klein, groot, dik, dun en vaak een beetje rommelig. Bij iedereen ziet de vulva er dus anders uit. Al die vulva’s zijn normaal en mooi.

Wil je zien hoe verschillend vagina’s eruit kunnen zien? Speel dan het Dubbelbloot-spel Vagina’s van Dokter Corrie of kijk de aflevering van Gewoon. Bloot. Vulva/vagina

Clitoris

Wist je dat de clitoris veel groter is dan zij lijkt? Aan de buitenkant zie je een klein topje (de eikel) maar het grootste deel zit binnenin het lichaam en loopt door aan beide kanten van de vagina.

Waar de binnenste vulvalippen zich aan de bovenkant van de vulva raken, bevindt zich het kleine knopje wat het uiteinde is van de buitenkant van de clitoris (de eikel). Die is ongeveer zo groot als een erwt en bevat wel 8000 zenuwuiteinden. De eikel van de clitoris is te vergelijken met de eikel van de piemel. Over het topje van de clitoris zit een huidplooi (capuchon) ter bescherming van de clitoris, net als (bij sommige jongens en mannen) de voorhuid bij de eikel van de piemel. Binnen in het lichaam splitst de clitoris zich in twee zwellichamen die fungeren als kussentjes (deze beschermen de plasbuis en de vagina).

De clitoris is het meest gevoelige plekje bij vrouwen en is daarom belangrijk als het gaat over seks en seksuele opwinding. Hierover kun je meer lezen bij Opwinding – meiden.

Afscheiding

Uit je vagina komt er, vanaf de puberteit, soms wat slijm of vocht, dit noemen we afscheiding. Het is normaal dat er afscheiding uit je vagina komt, dit is hoe je vagina schoon en gezond blijft. Afscheiding is meestal helder of wit van kleur, soms lijkt het wat geel als het opdroogt in je onderbroek. Afscheiding kan dun zijn of elastisch slijm, afhankelijk van je menstruatiecyclus. Je kunt veel of weinig afscheiding hebben. Ga er geen inlegkruisjes voor dragen, daar wordt het soms erger van. Afscheiding is heel normaal. Alle meisjes hebben dat.

Je vulva/vagina schoonhouden

Vergeet niet je vulva/vagina schoon te houden met lauwwarm water. Dat is alles wat je nodig hebt! Gebruik geen zeep en ook geen speciale zeepjes die voor je vagina bedoeld zijn. Dat is niet nodig en goed zijn ze ook niet, ook al zeggen ze in reclames van wel. Door die zeepjes kun je bijvoorbeeld een schimmelinfectie krijgen bij je vagina. Dat is niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Bekijk hier de fotostrip over het wassen van de vulva/vagina.

vulva

‘Maagdenvlies’

Het zogenaamde ‘maagdenvlies’ is geen vlies maar een randje huid rondom de ingang van de vagina. Het kan geribbeld of glad zijn. Sommige mensen denken dat het ‘maagdenvlies’ bij de eerste keer penis-in-vagina-seks scheurt, maar dat gebeurt niet. Het is namelijk geen echt vlies, ook al noemen mensen het ‘maagdenvlies’ zo. De meeste meisjes verliezen de eerste keer ook geen bloed. Het kan ook niet ‘scheuren door fietsen of paardrijden. En hoewel dit soms wel wordt gezegd, kun je aan dit randje ook niet zien of een meisje maagd is of niet.

Wil je meer zien over de vulva/vagina, bekijk dan dit filmpje of de aflevering Vagina’s van Dokter Corrie.

Stories

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere stories over de puberteit

Alle stories

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.