Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Zoeken
Stories – Story

De vulva/vagina

De vulva/vagina
#4

Vulva is de naam voor alles wat je aan de buitenkant van het vrouwelijk geslachtsdeel kunt zien: de schaamlippen, de clitoris, het plasgaatje en de opening van de vagina. De meeste mensen noemen de vulva de vagina en dat is ook prima.

vagina liggend

Clitoris: De clitoris is een heel gevoelig orgaan. Het grootste gedeelte zie je niet, want dat zit vanbinnen, maar het topje van de clitoris is het bobbeltje aan de buitenkant. Als je de clitoris aanraakt kan dat een heel fijn gevoel geven. Als je opgewonden bent zwelt de clitoris op en wordt zij nog gevoeliger.
Plasgaatje: De naam zegt het al, dit is het gaatje waar de plas uitkomt.
Vagina-opening: Als je ongesteld bent, komt het menstruatiebloed hier uit. Hier kan de piemel in de vagina als je geslachtsgemeenschap hebt, en bij de geboorte komt de baby er hier uit.
Buitenste schaamlippen: De buitenste schaamlippen liggen om de binnenste schaamlippen heen en liggen meestal tegen elkaar aan waardoor ze het binnenste deel van de vagina beschermen.
Binnenste schaamlippen: De binnenste schaamlippen zitten tussen de buitenste schaamlippen in. Aan de onderkant van de binnenste schaamlippen vind je de opening van de vagina. Aan de bovenkant komen ze samen en bedekken ze het topje van de clitoris. Soms zijn de binnenste schaamlippen groter dan de buitenste. Dat is heel normaal.
Anus: Hier komt poep (netjes gezegd ook wel ‘ontlasting’) uit. Hier kan de piemel in als je anale seks hebt en vrijt met een jongen.
Venusheuvel: Het driehoekige gebied tussen je buik en je schaamlippen noem je de venusheuvel.

Schaamlippen

In de puberteit worden je schaamlippen wat dikker en groter en soms iets donkerder. De ene schaamlip kan groter worden dan de andere. Ook kunnen de binnenste schaamlippen groter worden dan de buitenste. Dikke, dunne, grote, kleine, scheve en rechte schaamlippen: bij iedereen zien de schaamlippen er anders uit.

Wil je zien hoe verschillend vagina’s eruit kunnen zien? Speel dan het Dubbelbloot-spel Vagina’s van Dokter Corrie.

Wist je dat?

Wist je dat de clitoris veel groter is dan zij lijkt? Aan de buitenkant zie je een klein bobbeltje (het topje) maar het grootste deel zit binnenin het lichaam en loopt door aan beide kanten van de vagina-opening.

Afscheiding

Er komt vanaf de puberteit ook afscheiding uit je vagina. Dit is vocht dat soms doorzichtig of melkachtig is van kleur. Je merkt dat je afscheiding hebt doordat je het bijvoorbeeld in je onderbroek ziet zitten. En soms voel je het vocht uit je vagina komen. Je kunt veel of weinig afscheiding hebben. Ga er geen inlegkruisjes voor dragen, daar wordt het soms erger van. Afscheiding is heel normaal. Alle meisjes hebben dat.

Je vulva/vagina schoonhouden

Vergeet niet je vulva/vagina schoon te houden met water. Gebruik geen zeep en ook geen speciale zeepjes die voor je vagina bedoeld zijn. Dat is niet nodig en goed zijn ze ook niet, ook al zeggen ze in reclames van wel. Door die zeepjes kun je bijvoorbeeld een schimmelinfectie krijgen bij je vagina. Dat is niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Bekijk hier de fotostrip over het wassen van de vulva/vagina.

vulva

Maagdenvlies

Het ‘maagdenvlies’ is een randje huid rondom de ingang van de vagina. Het kan geribbeld of glad zijn. Sommige mensen denken dat het ‘maagdenvlies’ bij de eerste keer geslachtsgemeenschap (als de piemel in de vagina gaat) doorboord wordt of scheurt, maar dat gebeurt niet. Het is namelijk geen vlies, ook al noemen mensen het ‘maagdenvlies’. De meeste meisjes verliezen de eerste keer ook geen bloed. Het kan ook niet ‘scheuren door fietsen of paardrijden. En je kunt aan dit randje ook niet zien of een meisje maagd is of niet.

Wil je meer zien over de vulva/vagina, bekijk dan dit filmpje of de aflevering Vagina’s van Dokter Corrie.

Stories

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere stories over de puberteit

Alle stories