Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Zoeken
Stories – Story

Je lichaam verandert

Je lichaam verandert
#3

In de puberteit ga je heel hard groeien. Je handen en voeten worden groter en je armen en benen worden langer.

Meisjes

Meisjes kunnen iets bredere heupen krijgen en iets rondere billen. Ook krijgen meisjes in de puberteit borsten. Als meisjes borsten krijgen, wordt het onder de tepel dikker en de tepels worden iets groter. Dat kan gevoelig aanvoelen of een beetje pijn doen. Het groeien gaat door tot ongeveer het 18e jaar. Dan pas hebben borsten hun definitieve vorm.

Borsten kunnen groot of klein zijn, laag of hoog hangen en naar buiten of naar binnen staan. Tepels kunnen uitsteken en groot zijn. Of juist plat of naar binnen getrokken. De ene borst kan groter zijn dan de andere. Ieder lichaam is anders. Alle soorten borsten zijn normaal.

Wil je zien hoe verschillend borsten eruit kunnen zien? Speel dan het Dubbelbloot-spel Borsten van Dokter Corrie. Luister hier naar de podcast van een meisje over het krijgen van borsten. Of kijk de uitzending Borsten van Dokter Corrie.

Als je borsten gaan groeien kun je ook een bh gaan dragen. Deze fotostrip geeft je tips bij het kopen van een bh.

borsten

Wil je zien hoe een meisje lichamelijk verandert in de puberteit, bekijk dan het filmpje Puberteit Meisje.

Jongens

Jongens kunnen in de puberteit iets bredere schouders krijgen. Soms krijgen jongens ook een beetje borsten, maar die gaan na de puberteit weer weg. Bij jongens groeit tijdens de puberteit ook het strottenhoofd, het bobbeltje in de hals, en daardoor krijgen jongens uiteindelijk een lagere stem. Als de stem van jongens verandert, schiet hun stem soms omlaag en dan weer omhoog. Dat noemen ze ook wel ‘de baard in de keel’ krijgen.

baard in de keel puber

Wil je zien hoe een jongen lichamelijk verandert in de puberteit, bekijk dan het filmpje Puberteit Jongens.

Je krijgt haar

In de puberteit krijg je op allerlei plekken haar. Bijvoorbeeld onder je oksels en op je armen en benen. En soms op je handen en voeten. Eerst zijn dat nog dunne, zachte haartjes. Later worden de haren dikker en donkerder.

haar op lichaam

Meisjes krijgen ook haar op en rondom hun vulva (vagina), en soms op hun bovenlip, op hun borsten en rondom hun tepels en anus. Jongens krijgen ook haar rond hun piemel, op hun ballen, hun gezicht en soms op hun borst, rug, billen en anus. De een vindt het haar mooi en de ander scheert het weg. Het is maar net waar je zelf van houdt. Bekijk hier de fotostrip met tips om je lichaam te scheren.

Je krijgt misschien puistjes

Puistjes in je gezicht, op je rug en op je bovenarmen? Dat hoort helaas ook bij de puberteit. Door hormonen wordt je huid vetter waardoor je puistjes kunt krijgen. Elke dag je gezicht wassen met water is dus wel handig. Er zijn veel zeepjes en zo tegen puistjes. Maar die helpen vaak niet. Als je echt veel last hebt van puistjes kan je huisarts je helpen. Bekijk hier een filmpje over wat puistjes zijn.

puistjes op lichaam

Je zweet meer

Door de hormonen zweet je meer en ruikt je zweet ook sterker. Was je dus goed, vooral onder je oksels, en trek schone kleren aan en gebruik zo nodig deodorant. Dat is wel zo prettig voor iedereen om je heen.

zweet en deodorant

Wil je meer weten over de hormonen in de puberteit, kijk dan de Dokter Corrie aflevering Hormonen.

 

Stories

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere stories over de puberteit

Alle stories