Zoeken
Opgewonden zijn (jongens)

Wat is opwinding?

Je piemel en ballen kunnen gevoelig zijn, maar de eikel is het gevoeligst Deze aanraken kan dat een fijn gevoel geven. Ook kun je er opgewonden van raken.

Wat je dan voelt, is moeilijk te beschrijven. Je kunt het warmer krijgen, je hart kan sneller gaan kloppen en je kunt sneller gaan ademen. Er gaat ook meer bloed naar je piemel. Je piemel wordt daardoor groter en harder en kan omhoog gaan staan. Dit wordt ook wel een ‘stijve’ of ‘erectie’ genoemd. Bij sommige jongens gaat de piemel recht omhoog staan en bij sommige een beetje scheef, naar links of naar rechts. Dat is allemaal normaal.

Vanaf de puberteit kun je steeds vaker een erectie krijgen. Bijvoorbeeld als je aan iets spannends denkt. Maar soms kan het ook zonder reden gebeuren, terwijl je helemaal niet opgewonden bent. Dat kan ongemakkelijk zijn, bijvoorbeeld omdat je bang bent dat iemand het ziet. Dat is heel normaal en overkomt alle jongens wel eens.

Bekijk hier de fotostrip over wat je kunt doen bij een ongewenste stijve piemel.

Tips

Tips om van die stijve piemel af te komen als het op het verkeerde moment gebeurt:

  • Ga zitten als het kan, dan valt het minder op.
  • Stop je stijve piemel onder het randje van je onderbroek. Dan valt hij minder op.
  • Hou je tas (of iets anders) ervoor, dan ziet niemand het.
  • Denk aan dingen die je absoluut niet sexy vindt. Aan stoeptegels bijvoorbeeld. Of aan vieze stinkkaas. Dat zal wel moeten helpen.

Zelfbevrediging

e eigen lichaam, piemel of eikel aanraken om een fijn gevoel te krijgen, noemen we ook wel zelfbevrediging of masturberen. Mensen doen dit door bijvoorbeeld door met hun hand over hun piemel te bewegen of door de voorhuid heen en weer te schuiven (aftrekken). Door te masturberen, kun je ontdekken wat je wat je wel en niet fijn vindt. En kun je dit later ook bij een ander aangeven. Masturberen is normaal en zeker niet slecht voor je. Maar het kan ook zijn dat daar in jouw cultuur of religie anders over wordt gedacht.

Wil je meer weten? Bekijk dan de aflevering over Zelfbevrediging van Dokter Corrie.

Klaarkomen

Als je jezelf aanraakt, kun je doorgaan tot je klaarkomt. Klaarkomen voelt als een hoogtepunt van allerlei lekkere tintelingen in je lichaam.  Dit wordt ook wel ‘orgasme’ genoemd. Het gevoel van klaarkomen duurt meestal een paar seconden. Voor de een is een orgasme heel fijn en voor de ander is het niet zo bijzonder. Het kan ook per keer verschillen. Meestal heb je na een orgasme even een moment nodig om bij te komen en wil je daarna even pauzeren. Ook kan bij klaarkomen sperma uit je piemel komen.

Luister hier naar de podcast waarin Koen vertelt over klaarkomen.

piemel zaadlozing illustratie

Stories

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere stories over de puberteit

Alle stories

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.