Zoeken
Opgewonden zijn (jongens)

Wat is opwinding?

Piemel en je ballen zijn erg gevoelig, maar het gevoeligst is de eikel. Als je je piemel en eikel aanraakt kan dat een lekker gevoel geven. Je kan daar opgewonden van raken.

Het lekkere gevoel als je opgewonden bent is moeilijk te beschrijven. Je krijgt het iets warmer, je hart gaat sneller slaan en je gaat sneller ademen. Er gaat ook meer bloed naar je piemel. Je piemel wordt daardoor groter en harder en gaat omhoog staan. Dit wordt ook wel een ‘stijve piemel’ of ‘erectie’ genoemd.

Stijve piemel (erectie)

Als je opgewonden bent kun je dus een ‘stijve piemel’ krijgen. Er gaat bloed naar je piemel toe en je piemel vult zich dan met dat bloed. Hierdoor wordt hij hard, groter en hij gaat omhoog staan. Dit heet ook wel een erectie. Bij sommige jongens gaat de piemel recht omhoog staan en bij sommige een beetje scheef, naar links of naar rechts. Vanaf de puberteit krijg je steeds vaker een stijve piemel (een erectie). Bijvoorbeeld als je aan iets spannends denkt. Maar soms kan het ook zonder reden gebeuren, terwijl je helemaal niet opgewonden bent. Dat kan best ongemakkelijk zijn, omdat je bang bent dat iemand het ziet. Dat overkomt alle jongens wel eens.

Bekijk hier de fotostrip over wat je kunt doen bij een ongewenste stijve piemel.

Tips

Tips om van die stijve piemel af te komen als het op het verkeerde moment gebeurt:

  • Ga zitten als het kan, dan valt het minder op.
  • Stop je stijve piemel onder het randje van je onderbroek. Dan valt hij minder op.
  • Hou je tas (of iets anders) ervoor, dan ziet niemand het.
  • Denk aan dingen die je absoluut niet sexy vindt. Aan stoeptegels bijvoorbeeld. Of aan vieze stinkkaas. Dat zal wel moeten helpen.

Zelfbevrediging

Je eigen lichaam, piemel en eikel aanraken om een lekker gevoel te krijgen heet zelfbevrediging of masturberen. Je kunt het bijvoorbeeld doen door je (voor)huid met je hand naar achteren en weer terug te schuiven. Dit wordt ook wel ‘aftrekken’ genoemd. Door te masturberen ontdek je wat jij wel en niet lekker vindt. Dat is heel handig om te weten, want als je later wilt vrijen met een ander, dan weet je al wat je wel en niet wilt en kun je dat aangeven aan die ander. Masturberen is heel gewoon, gezond en niet slecht voor je. Veel jongens en meiden masturberen.

Wil je meer weten? Bekijk dan de aflevering over Zelfbevrediging van Dokter Corrie.

Klaarkomen

Als je jezelf aanraakt en dat fijn voelt, kun je doorgaan tot je klaarkomt. Klaarkomen voelt als een hoogtepunt van allerlei lekkere tintelingen in je lichaam. Er komt dan een moment waarop het fijne gevoel het allerlekkerst is. Dit wordt ‘klaarkomen’ of ‘orgasme’ genoemd. Het gevoel van klaarkomen duurt meestal een paar seconden. Voor de een is een orgasme heel fijn en voor de ander is het niet zo bijzonder. Het kan ook per keer verschillen. Meestal heb je na een orgasme even een moment nodig om bij te komen en wil je daarna even pauzeren. Ook kan bij klaarkomen sperma uit je piemel komen.

Luister hier naar de podcast waarin Koen vertelt over klaarkomen.

piemel zaadlozing illustratie

Stories

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere stories over de puberteit

Alle stories

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.