Zoeken
Een zaadlozing krijgen

Wat is een zaadlozing?

Tijdens de puberteit krijgen veel jongens voor het eerst een zaadlozing, vaak tussen 12 en 14 jaar. Maar dat kan ook eerder of later zijn.

Na je eerste zaadlozing komt er sperma met daarin zaadcellen uit je piemel als je klaarkomt.

piemel zaadlozing illustratie

Natte droom

Sommige jongens krijgen hun eerste zaadlozing omdat ze klaarkomen bij het masturberen. Maar het komt ook vaak voor dat jongens voor het eerst klaarkomen als ze slapen. Dat noem je ook wel een ‘natte droom’. Je piemel wordt dan stijf terwijl je slaapt. Bijvoorbeeld doordat je iets spannends droomt of gewoon zomaar. Dan komt er sperma uit je piemel waardoor je onderbroek en je bed een beetje nat kunnen zijn als je wakker wordt. Dit is heel normaal en overkomt alle jongens. Trek gewoon weer een schone onderbroek aan en verschoon als het nodig is je bed.

Luister hier naar de podcasts van Kamil en Dimitri over hun eerste natte droom.

natte droom illustratie |

Sperma

Vanaf je eerste zaadlozing komt er als je klaarkomt een beetje wit, plakkerig vocht uit je piemel. Dat vocht heet sperma. In het sperma zitten je zaadcellen. Hoeveel sperma eruit komt verschilt per persoon en per keer. Bij de één is het een theelepel vol, bij de ander vier theelepels. Als je net een zaadlozing hebt gehad, dan komt er de tweede keer minder uit.

Wil je meer weten over een eerste zaadlozing? Kijk dan naar dit filmpje.

Vruchtbaar

Vanaf het moment dat er sperma uit je piemel komt, ben je vruchtbaar en kun je bij onveilige (penis-in-vagina) seks een kind krijgen. In één druppel sperma zitten namelijk wel 120 miljoen zaadcellen! Als één van die zaadcellen een eicel bevrucht kan er een baby ontstaan.

sperma illustratie

 

Stories

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere stories over de puberteit

Alle stories

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.