Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Zoeken
Stories – Story

Laten weten wat je wel en niet wilt

Laten weten wat je wel en niet wilt
#10

In de puberteit kom je er langzaamaan steeds meer achter wat je zelf vindt. Wat je wel en niet leuk of fijn vindt. Maar soms gebeurt er ook iets wat je niet wilt.

Onzeker

Soms weet je het niet meteen of durf je niet goed te zeggen wat je wel of niet wilt. Onzekerheid hoort helaas bij de puberteit. Je vindt het waarschijnlijk heel belangrijk wat anderen van je vinden. Je bent dan bang dat ze je niet aardig of leuk vinden als je zegt wat je echt vindt of wilt. Misschien dat je daardoor weleens dingen doet die je eigenlijk helemaal niet wilt doen, of zeg je iets wat je helemaal niet meent.

Luister naar je gevoel

Probeer goed naar je eigen gevoel te luisteren; voelt het goed of voelt het toch een beetje raar, ongemakkelijk of vervelend? Wees eerlijk tegenover jezelf en zeg het gewoon. Dan voel je je er het beste over, ongeacht wat anderen ervan vinden. Als je vriendinnen en vrienden échte vrienden zijn, vinden ze het juist goed en stoer van je als je zegt wat je echt vindt.

Verkering en verder gaan

Dat je verkering hebt met iemand, wil helemaal niet zeggen dat je ook moet zoenen of verder moet gaan. Stel jouw verkering wil zoenen, maar jij (nog) niet. Dan kun je gewoon zeggen dat je daar nog niet klaar voor bent. Vaak is het al leuk en spannend om dicht bij elkaar te zijn. Doe vooral geen dingen waar één van jullie geen zin in heeft, want zoenen en vrijen is alleen leuk als je het allebei echt heel graag wilt. Je bent er vanzelf een keer aan toe, dat kun je niet haasten. De één is er eerder aan toe dan de ander.

Wil je meer weten, bekijk dan de aflevering van Dokter Corrie over grenzen aangeven.

grenzen en nee

Tips

Als je het eng vindt om nee te zeggen of bang bent dat de ander jou dan niet meer leuk vindt, onthoud dan:

  • Iemand die leuk is en die jou echt leuk vindt, zal het nooit erg vinden als jij nee zegt.
  • Als iemand het niet belangrijk vindt dat jij iets niet wilt… dan denkt diegene niet aan jou, maar alleen aan zichzelf. Dan is dat geen leuk persoon en hij of zij zal jou misschien wel pijn doen of kwetsen.

Seks tegen je wil

Je mag een ander nooit overhalen of dwingen tot seks. Een ander mag jou ook nooit overhalen of dwingen tot seks. Als dat gebeurt, heet dat: ‘seksueel geweld’ of ‘seksueel misbruik’. En dat is strafbaar.

Het hoeft niet alleen over seks te gaan. Het kan ook gaan over dat iemand jou aanraakt waar je dat niet wil. Of dat je iets bij de ander moet doen.

Ben jij gedwongen tot iets seksueels? Dat is heel naar. Weet dat het nóóit jouw schuld is. Degene die jou aanraakt of misbruikt, is de schuldige: deze persoon gaat over jouw grenzen heen. En dat mag absoluut niet.

Grote mensen die het vroeger zelf hebben meegemaakt, hebben een brief geschreven speciaal voor kinderen die nu seksueel misbruik meemaken. Want zij weten precies hoe dat voelt.

brief seksueel misbruik niet houw schuld

Praat erover

Als je misbruikt wordt, is het heel belangrijk dat het zo snel mogelijk stopt. Het is niet jouw schuld. Je hoeft je er niet voor te schamen. Blijf niet met die nare ervaring rondlopen, vertel het altijd aan iemand anders. Ook al zegt de persoon die het jou aan heeft gedaan dat het niet mag. Praat er over met een volwassene die je vertrouwt en bij wie jij je op je gemak voelt, bijvoorbeeld met je ouders, of met je juf of meester op school.

Er zijn ook twee organisaties die jou kunnen helpen, de Kindertelefoon of het Centrum voor Seksueel Geweld.

  • Je kunt bellen (0800-0432) of chatten met De Kindertelefoon.
  • Je kunt bellen (0800-0188) of chatten met het Centrum voor Seksueel Geweld.

Dit is gratis en anoniem. Je hoeft je naam niet te zeggen en alles wat je daar vertelt is in vertrouwen, het blijft dus tussen jou en De Kindertelefoon of het Centrum voor Seksueel Geweld. Zij kunnen naar je luisteren en je advies geven.

kindertelefoon 0800-0432

 

Stories

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere stories over de puberteit

Alle stories